Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym

4.49 (148 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Możecie go przygotować z dowolnego mięsa wieprzowego. Mięso idealnie komponuje się z sosem pomidorowym, którego nie trzeba zagęszczać mąką. Sos jest mocno pomidorowy, gęsty i po prostu pyszny - jak zresztą całe danie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • około 500g mięsa wieprzowego (*)
    papryka słodka
    papryka ostra
    sól
    mąka do obtaczania (**)
    olej
    Dodatkowo:
    300g włoszczyzny mrożonej (***)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej przyprawy)
    Ponadto:
    około 100g koncentratu pomidorowego (według smaku)
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące.
    Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
    Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
    Dodać warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie.
    Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
    (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
    Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
    Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku.

Porady

(*) Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać. (**) U mnie pszenna lub orkiszowa, ale w przypadku diety bezglutenowej doskonale sprawdzi się też np. kukurydziana. (***) Można użyć świeżych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować