Gulasz wołowy w sosie ogórkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tym razem przygotowałam gulasz wołowy. Przygotowanie gulaszu jest czasochłonne ze względu na to że wołowina dłużej się gotuje ale warto poczekać :) Idealne dla wielbicieli zarówno gulaszu jak i ogórków kiszonych.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 - 600 g mięsa wołowego pokrojonego w niedużą kostkę,
    1 średnia cebula (pokrojona w kostkę),
    ok. 1, 6 lita wody,
    4-5 ogórków kiszonych (starte na tarce o grubych oczkach),
    1 liść laurowy,
    2 ziarenka ziela angielskiego,
    1 łyżka mąki,
    2 łyżki śmietany,
    1 łyżka suszonego koperku ( lub świeżego drobno posiekanego),
    pieprz, curry, ostra i słodka papryka, maga do smaku,
    olej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone Dania główne

Gulasz wołowy w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 500 - 600 g mięsa wołowego pokrojonego w niedużą kostkę,
    1 średnia cebula (pokrojona w kostkę),
    ok. 1, 6 lita wody,
    4-5 ogórków kiszonych (starte na tarce o grubych oczkach),
    W wysokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, rumienimy. Następnie dajemy mięso, obsmażamy aż będzie lekko złociste. Wlewamy gorącą wodę, gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie (u mnie około 1,5 – 2 godz). Po około godzinie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koperek i przyprawiamy. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy starte ogórki i gotujemy jeszcze około 15 min. (jeśli lubimy kwaśniejsze sosy możemy dodać trochę wody z ogórków).
    Jeśli gulasz jest za gęsty możemy dodać jeszcze trochę gorącej wody, jeśli za rzadki to możemy odparować.
    Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką, dolewamy odrobinę gorącego wywaru z gulaszu, szybko mieszamy, by nie było grudek. Zawartość przelewamy do gulaszu, mieszamy. Jeszcze tylko zagotowujemy i gotowe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować