Gulasz mięsno-cebulowy

5 (147 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Kto mnie zna, wie doskonale, że uwielbiam domowe, zdrowe obiady. Mój gulasz z łopatki z cebulą i tymiankiem pachnie tak apetycznie, że wszyscy domownicy już przed zjedzeniem obiadu chwalą moje danie. Polecam, to jest pyszne!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • -mięso wieprzowe - łopatka : 800 g
    -cebula średnia : 2-3 sztuki
    -cebulka prażona ( niekoniecznie) : 2 łyżki
    - sól : 1 łyżka
    - pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
    - papryka czerwona mielona : 1 łyżka
    - ostra papryka mielona : 0,5 łyżeczki
    - musztarda sarepska : 1 łyżka
    - czosnek : 1 ząbek
    - tymianek świeży listki : 1-2 łyżki
    - mąka pszenna : 2 łyżki
    - gorąca woda lub bulion do podlewania mięsa : 200-300 m
    -zimna woda : 50 ml
    -olej rzepakowy : 6-8 łyżek
    dodatki:
    -ugotowany ryż lub kasza gryczana : 200 g
    - pikle lub konserwowe ogórki
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz mięsno-cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Posypać przyprawami. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, podsmażyć ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, dodać posiekaną w piórka lub kostkę cebulę, podsmażyć, dusić z mięsem przez 10 minut. Wlać połowę bulionu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i cebulkę prażoną, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 20 minut.
  • 2. Do gulaszu wlać resztę bulionu, dusić 20 minut. Z garnka wyjąć mięso. Mąkę wymieszać z zimną wodą, przelać do sosu, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać, zwiększyć ogień, gotować 2 minuty. Mięso wrzucić do sosu.
  • 3. Gulasz podawać z ryżem lub kaszą oraz piklami. Posypać tymiankiem.

Porady

Do sosu można wrzucić posiekane ogórki konserwowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować