Gulasz mięsno-warzywny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Proste danie, które można zrobić od razu na dwa dni. Dobrym dodatkiem będzie kasza, a do tego surówka lub sałatka (u mnie była to mizeria z ogórków).

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 800-900 g mięsa wieprzowego
    80 g margaryny
    3 czerwone papryki
    2 cukinie
    2-3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
    3 liście laurowe
    3-4 kulki ziela angielskiego
    sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka lub chilli
    2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić dobrze solą, pieprzem i słodką papryką. Przyprawione mięso obtoczyć w mące pszennej. W brytfannie rozpuścić margarynę i wrzucić mięso. Obsmażyć je dobrze z obu stron, po czym dodać dwie szklanki wody, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu.
  • 2. W międzyczasie umyć paprykę i cukinię, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać również nieco ostrej papryki lub chilli. Jeżeli wody jest za mało, to można jej dolać.
  • 3. Gdy mięso i warzywa będą już odpowiednio miękkie, w szklance wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną (tak żeby nie było grudek) i dodać do gulaszu. Dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić.

Porady

Mięso wymaga więcej czasu niż warzywa, dlatego należy najpierw dusić samo mięso, a warzywa dodać później, bo inaczej się rozgotują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować