Gotowanie sprawia mi przyjemność i cieszę się, gdy rodzinie smakują moje dania. Lubię też wymyślać nowe potrawy. Tę przyrządzam dość często, bo syn ją uwielbia.
Składniki:
● po 1/2 kg żołądków i serc drobiowych
● 30 dag małych pieczarek
● duża cebula
● 2 ząbki czosnku
● marchewka
● olej
● 2 szklanki bulionu
● łyżka mąki
● 1/4 szkl. mleka
● sól
● pieprz
● majeranek
Gulasz drobiowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki, serca i pieczarki
oczyszczamy i myjemy. Żołądki
i pieczarki kroimy w ćwiartki, a serca na połówki. Podroby
wkładamy do garnka na mocno
rozgrzany tłuszcz i podsmażamy,
mieszając.
2.Pokrojoną w półkrążki cebulę
szklimy na oleju, wsypujemy
pieczarki i smażymy ok. 10 minut.
Dodajemy rozdrobniony
czosnek i chwilę dusimy. Przekładamy
do garnka.
3.Wlewamy bulion i gotujemy
ok. godziny. Dodajemy pokrojoną
w kostkę marchewkę i gotujemy
10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem
i majerankiem.
Zagęszczamy mąką z mlekiem.
Komentarze