Zapraszam na gulasz z piersi kurczaka w sosie z pieczarkami. Z dużą ilością mięsa i pieczarek, smakuje rewelacyjnie. Polecam na obiad np. z ziemniakami, ryżem, makronem lub kaszą.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Składniki:
50 dag piersi z kurczaka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
40 dag pieczarek
2 szklanki gorącej wody
5 łyżek oleju
1 łyżeczka płaska soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
100 mililitra śmietanki 30%
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka mąki
Gulasz drobiowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w dużą kostkę i posypujemy przyprawami, mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek oraz mięso przez kilka minut. Wlewamy gorącą wodę i gotujemy przez 15 minut, dokładamy pieczarki i gotujemy do momentu aż pieczarki będą miękkie. W wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do gulaszu razem ze śmietanką, zagotowujemy.
Komentarze