Najprostszy gulasz drobiowy

4.98 (178 ocen)

Łatwy i pyszny gulasz z filetów drobiowych

Składniki:

  • 60 dag filetów drobiowych
    1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
    2 łyżki oleju
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 szklanka rosołu (może być z kostki)
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    sól (według potrzeb)
    posiekana zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Najprostszy gulasz drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na ok. 2 godziny.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, często mieszając, aż odparuje woda i zacznie się rumienić.
  • 3. Oprószamy mięso mąką, mieszamy i zalewamy rosołem. Podgrzewamy, kiedy zgęstnieje, dolewamy śmietankę, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Jeśli gulasz jest mało słony, lekko solimy. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy.
    Podajemy posypany zieloną pietruszką z ryżem, ewentualnie z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować