Zapraszam na smaczny gulasz z porem. Gulasz przygotowany z piersi kurczaka, pora oraz cebuli, czosnku i śmietanki. Polecam na obiad z ziemniakami, ryżem, kaszą.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag piersi z kurczaka
1 średni por
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oleju
1 szkl wody
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
3 łyżki śmietanki 30%
4 łyżki zimnej wody
1 łyżka mąki
Gulasz drobiowy z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por czyścimy i kroimy w talarki. Wkładamy do miski z wodą i myjemy, przekładamy na cedzak, odsączamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso, obsmażamy. Dodajemy resztę pokrojonych składników i razem smażymy przez około 5 minut.
Wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy do miękkości. Zimną wodę mieszamy z mąką i wlewamy do gulaszu. Doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
Komentarze