Gulab Jamun, czyli prawdziwie indyjski deser

4.46 (163 ocen)

  • Dla 2 osób

Gulab Jamun to indyjska wersja pączków. Ten deser, mimo że jest bardzo słodki i nie da się go zjeść dużo, bardzo mi posmakował.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mleka w proszku (nie granulowanego)
    szczypta proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    100 ml śmietany 18%
    olej do smażenia

    Syrop:
    300 g cukru
    400 ml wody
    3-5 łyżek wody różanej
    kilka ziaren kardamonu
    wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.46 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gulab jamun, czyli prawdziwie indyjski deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w proszku mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką i śmietaną. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulki. Uformowane kulki smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Należy uważać, żeby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo wtedy kulki z wierzchu się spieką, a w środku będą surowe. Następnie przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z ziarnami kardamonu, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wlewamy wodę różaną i zdejmujemy syrop z kuchenki. Do syropu wkładamy usmażone kulki i zostawiamy w nim na co najmniej 40 minut, ale im dłużej będą w nim zanurzone tym będą lepsze. Gulab jamun podajemy polane syropem i posypane wiórkami koksowymi. Ja dodałam jeszcze brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować