Składniki
1 kg grzybów leśnych
1 łyżka soli do przetworów
1 duża cebula
Składniki zalewy:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
4-5 łyżek cukru, do smaku
1 płaska łyżka soli do przetworów, do smaku
dodatkowo na każdy słoik:
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu kolorowego
1/4 łyżeczki gorczycy
Grzyby marynowane roberta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Zagotować składniki zalewy dodając przyprawy, gotować 5 minut na małym ogniu, odcedzić przyprawy.
Wybieramy zdrowe, młode okazy najlepiej małe/borowiki, maślaki, rydze, podgrzybki, kozlaki ew gąski/. Większe okazy dzielimy na pół lub na 4 cząstki.
Marynujemy każdy rodzaj oddzielnie.
Grzyby należy dokładnie oczyścić, umyć w kilku wodach, można użyć soli. Gdy marynujemy maślaczki należy obrać je ze skórki.
Zagotować wodę w dużym garnku ( tak, aby grzyby mogły swobodnie w niej pływać).Posolić wodę ( średnio daje się 3 dag soli na 1 kg grzybów).
Kiedy woda zacznie już wrzeć dodać grzyby, sok z cytryny, zmniejszyć ogień, dodać 1 dużą cebulę. Gotować powoli ok. 10 minut, zdjąć szumowiny łyżką cedzakową. Grzyby mają być al./dente.
Po minionym czasie gotowania grzyby odcedzić na sito, przelać je na sicie zimną wodą, cebulę odrzucić.
Sterylne słoiki napełnić grzybami, nie za ścisło, do ¾ wysokości słoika.
Do każdego z nich włożyć: 1 listek laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu.
Zimną zalewą zalać grzyby, aby nie były oślizłe, zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 15 -20 minut Porcja na ok 3 słoiczki 0,5 litrowe
Komentarze