Grzyby Marynowane Roberta

4.5 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

zimą doskonała przekąska

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    1 kg grzybów leśnych
    1 łyżka soli do przetworów
    1 duża cebula
    Składniki zalewy:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    4-5 łyżek cukru, do smaku
    1 płaska łyżka soli do przetworów, do smaku
    dodatkowo na każdy słoik:
    1 listek laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu kolorowego
    1/4 łyżeczki gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Przystawki

Grzyby marynowane roberta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby marynowane Roberta 1. Wykonanie
    Zagotować składniki zalewy dodając przyprawy, gotować 5 minut na małym ogniu, odcedzić przyprawy.
    Wybieramy zdrowe, młode okazy najlepiej małe/borowiki, maślaki, rydze, podgrzybki, kozlaki ew gąski/. Większe okazy dzielimy na pół lub na 4 cząstki.
    Marynujemy każdy rodzaj oddzielnie.
    Grzyby należy dokładnie oczyścić, umyć w kilku wodach, można użyć soli. Gdy marynujemy maślaczki należy obrać je ze skórki.
    Zagotować wodę w dużym garnku ( tak, aby grzyby mogły swobodnie w niej pływać).Posolić wodę ( średnio daje się 3 dag soli na 1 kg grzybów).
    Kiedy woda zacznie już wrzeć dodać grzyby, sok z cytryny, zmniejszyć ogień, dodać 1 dużą cebulę. Gotować powoli ok. 10 minut, zdjąć szumowiny łyżką cedzakową. Grzyby mają być al./dente.
    Po minionym czasie gotowania grzyby odcedzić na sito, przelać je na sicie zimną wodą, cebulę odrzucić.
    Sterylne słoiki napełnić grzybami, nie za ścisło, do ¾ wysokości słoika.
    Do każdego z nich włożyć: 1 listek laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu.
    Zimną zalewą zalać grzyby, aby nie były oślizłe, zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 15 -20 minut Porcja na ok 3 słoiczki 0,5 litrowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować