Marynowane grzyby (grzyby w occie)

  • wyświetlono: 44801 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

podgrzybki marynowane w occie - idealne na wigilię

dusia mala
  • 60min

Składniki

pół kg grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
pół litra wody
cebula
łyżka soli

marynata:
szklanka wody
łyżka soli
2-3 łyżki cukru
pół szklanki octu 10%
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka ziaren pieprzu
łyżeczka gorczycy (można pominąć)

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane grzyby (grzyby w occie)

  • 1. Oczyszczone i opłukane grzyby podzielić na trzonki i kapelusze, większe kapelusze dzielimy na pół, a trzonki w plasterki.
    Wodę z łyżką soli zagotować, a gdy zawrze wrzucić grzyby i posiekaną w kostkę lub piórka cebulę.
    Gotować 15 minut.
    Szklankę wody zagotować z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i gorczycą.
    Gotową marynatę oraz grzyby ostudzić.
    Łyżką cedzakową wyjmować grzyby z cebulką i przekładać do czystych słoików, a następnie zalewać je marynatę.
    Słoiki porządnie zamknąć, pasteryzować 10 minut i przechowywać w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzyby w occiemarynowane w occie podgrzybki

Komentarze

Podobne przepisy

Prawdziwki

Dodane przez: Richan

Grzyby w occie

Grzybki w zalewie octowej w sam...

Grzyby marynowane

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Byłam wczoraj w lesie i nazbierałam...

Grzyby marynowane

Dodane przez: JOANNA 55a

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane. Grzyby są przepyszne...

Grzyby marynowane bez pasteryzacji

Dodane przez: MonikaW

Grzyby marynowane bez pasteryzacji

Sezon na grzyby w pełni więc podzielę...

Marynowane grzyby

Dodane przez: czarrna

Marynowane grzyby

Marynowane grzyby to u mnie podgrzybki...

Grzyby na ostro

Dodane przez: agazlotko

Marynowane grzyby na ostro

Sezon grzybobrania w pełni. Przepis...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE