Grzyby marynowane

  • wyświetlono: 207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Grzyby marynowane. Grzyby są przepyszne same w sobie, ale mogą być również dodatkiem do sałatek.

IMG_1811
  • 3 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg grzybów leśnych 1 łyżka soli do przetworów 1 duża cebula
Składniki zalewy:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
4-5 łyżek cukru, do smaku
1 płaska łyżka soli do przetworów, do smaku
dodatkowo na każdy słoik:
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu kolorowego
1/4 łyżeczki gorczycy

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby marynowane

  • Grzyby marynowane1. Zagotować składniki zalewy dodając przyprawy, gotować 5 min na małym ogniu, odcedzić przyprawy.
    Wybieramy zdrowe, młode okazy najlepiej małe/borowiki, maślaki, rydze, podgrzybki, kozlaki ew gąski/. Większe okazy dzielimy na pół lub na 4 cząstki.
  • 2. Marynujemy każdy rodzaj oddzielnie.Grzyby należy dokładnie oczyścić, umyć w kilku wodach, można użyć soli. Gdy marynujemy maślaczki należy obrać je ze skórki.Zagotować wodę w dużym garnku ( tak, aby grzyby mogły swobodnie w niej pływać).Posolić wodę ( średnio daje się 3 dag soli na 1 kg grzybów).
  • 3. Kiedy woda zacznie już wrzeć dodać grzyby, sok z cytryny, zmniejszyć ogień, dodać 1 dużą cebulę. Gotować powoli ok. 10 minut, zdjąć szumowiny łyżką cedzakową. Grzyby mają być al dente.Po minionym czasie gotowania grzyby odcedzić na sito, przelać je na sicie zimną wodą, cebulę odrzucić lub dodać ją do grzybów w słoiczkach. Obie wersje są dobre.
  • 4. Sterylne słoiki napełnić grzybami, nie za ścisło, do ¾ wysokości słoika.
    Do każdego z nich włożyć: 1 listek laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. Zimną zalewą zalać grzyby, aby nie były oślizłe, zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 15 -20 minut Porcja na ok 3 słoiczki 0,5 litrowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkagrzyby leśnesałatkiPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Grzyby marynowane

Dodane przez: czarrna

Grzyby marynowane

Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym...

.

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Znalazłam cały koszyk grzybów w...

image-02mayqa

Dodane przez: paolineczka

Tradycyjne grzyby marynowane

Tradycja to podstawa. Tak przygotowała...

Grzyby marynowane

Dodane przez: danusia19671

Grzyby marynowane

Małe grzybki marynuję z ogonkami

image-2ahccbk

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Grzyby marynowane - prawdziwki w miodzie

Trudno mi pisać o innych grzybiarzach,...

Grzyby marynowane

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Byłam wczoraj w lesie i nazbierałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE