• 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne danie. Kiszona kapusta gotowana razem z namoczonym suszonymi grzybami i przyprawami. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej z dużą ilością marchewki
    O,5 l gorącej wody
    solidna garść suszonych grzybów
    0,5 l zimnej wody
    2 cebule
    3 łyżki oleju
    3 łyżki klarowanego masła
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    4 ziarenka pieprzu
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    słodka czerwona papryka w proszku do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Grzybowa kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzybowa kapusta 1. Suszone grzyby wkładamy do zimnej wody, odstawiamy.
    Następnego dnia :
    Kapustę kiszoną przekładamy na cedzak i przelewamy wodą, odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej z klarowanym masłem, wkładamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
    Dolewamy 0,5 l gorącej wody i wkładamy pokrojoną kapustę oraz namoczone suszone grzyby ( razem z wodą ), przyprawy w ziarenkach i listki laurowe i gotujemy do miękkości.
    W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, mieszamy i wsypujemy mąkę, podsmażamy i wkładamy do gotującej się kapusty. Chwilę razem gotujemy i doprawiamy przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować