Zapraszam na pyszne danie. Kiszona kapusta gotowana razem z namoczonym suszonymi grzybami i przyprawami. Polecam.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej z dużą ilością marchewki
O,5 l gorącej wody
solidna garść suszonych grzybów
0,5 l zimnej wody
2 cebule
3 łyżki oleju
3 łyżki klarowanego masła
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól do smaku
pieprz do smaku
słodka czerwona papryka w proszku do smaku
Grzybowa kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby wkładamy do zimnej wody, odstawiamy.
Następnego dnia :
Kapustę kiszoną przekładamy na cedzak i przelewamy wodą, odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej z klarowanym masłem, wkładamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Dolewamy 0,5 l gorącej wody i wkładamy pokrojoną kapustę oraz namoczone suszone grzyby ( razem z wodą ), przyprawy w ziarenkach i listki laurowe i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, mieszamy i wsypujemy mąkę, podsmażamy i wkładamy do gotującej się kapusty. Chwilę razem gotujemy i doprawiamy przyprawami.
Komentarze