Kapusta czerwona z jabłkiem i smażoną cebulką to pyszny dodatek do drugiego dania. Polecam.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag czerwonej kapusty
2 szklanki wody
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki oleju z czosnkiem
1 łyżeczka cukru
1 łyżka z czubkiem mąki
2 łyżki octu jabłkowego 6%
sól do smaku
pieprz do smaku
Czerwona kapusta z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy i przelewamy na cedzaku wrzątkiem. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą. W międzyczasie obraną cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oleju, dodajemy do garnka, gotujemy przez około 30 minut. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej ( bez gniazda nasiennego ) i dodajemy do kapusty. Na samym końcu wsypujemy przyprawy i dolewamy ocet, posypujemy mąką i gotujemy razem przez krótki czas.
Komentarze