Gruszki na zimę mojej babci

4.24 (185 ocen)

  • 40 min

Coś dla smakoszy gruszek. Pyszne gruszki na zimę - bardzo łatwe do zrobienia.

  • 40 min

Składniki:

  • cukier ( 4 łyżki na jeden 900ml słoik )
    gruszki ( tyle ile się chce )
    słoiki
Wystaw ocenę:

4.24 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gruszki na zimę mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy słoiki : myjemy i dopasowujemy zakrętki. Osuszamy.
  • 2. Obieramy umyte gruszki, kroimy na 4 części i wydrążamy.
  • 3. Gruszki ciasno układamy w słoikach. W zależności od wielkości słoika przypada 4 łyżki cukru na 900ml słoik. Wsypujemy. Gdy wsypiemy już cukier zalewamy surową lub wcześniej zagotowaną zimną wodą ( ale nie po brzegi ). Wycieramy do sucha brzegi słoika i wieczka, zakręcamy.
  • 4. Wkładamy słoiki do garnka i zalewamy na wysokość dolnej części zakrętki - by łatwo było je wyjąć. Stawiamy na gaz i gotujemy 10 minut od zagotowania. Następnie wyjmujemy słoiki i stawiamy je wieczkiem do dołu. Kolejne słoiki wstawiamy do gorącej wody tzn wcześniej używanej.
    Gotowe!

Porady

Na słoik po dżemie przypadają 2 łyżki cukru, a na słoik 500ml 3 łyżki cukru. W zależności od tego jakie ilości cukru preferujemy to ilość tą zmniejszamy lub zwiększamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować