Gruszki w płaszczyku piwno - drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Piwno - drożdżowe ciasto skryło w sobie smaczne dojrzałe gruszki i powstało smaczne śniadanko:)Szybkie w przygotowaniu , z dostępnych składników:)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dojrzałych gruszek
    Ciasto:
    1 szklanka piwa
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka suszonych drożdży
    2 szczypty kardamonu
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    cukier puder do osypania
    olej do smażenia
    papierowy ręcznik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Racuchy Piwa Śniadanie

Gruszki w płaszczyku piwno - drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki w płaszczynku piwno - drożdżowym 1. Składniki na ciasto umieszczam w misce , miksuję do połączenia składników , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 20 minut , po tym czasie ciasto mieszam łyżką . Gruszki obieram , kroję na cztery części , wykrawam środki . Gruszki wkładam do ciasta , widelcem otulam je ciastem .
  • Gruszki w płaszczyku piwno - drożdżowym 2. Gruszki wyjmuję widelcem , układam na rozgrzanym tłuszczu , smażę na rumiano .
  • Gruszki w płaszczyku piwno - drożdżowym 3. Gruszki osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu , posypuję cukrem pudrem , część pozostawiam bez cukru - też są smaczne .

Porady

Jeśli chcemy aby gruszki rozpływały się w ustach , gruszki muszą być dojrzałe .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Gruszki Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować