Gruszczok - ciasto z ulęgałek

3.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gruszczok to stare ciasto popularne w okresie międzywojennym i w okresie PRL kiedy było ciężko o podstawowe produkty. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a podstawowym są gruszki ulęgałki, które kiedyś rosły na każdej miedzy.

Ciasto to charakteryzuje się niezwykle wilgotną konsystencją, naturalną słodyczą gruszek oraz głębokim ciemnym kolorem przypominającym kakao, dlatego śmiało można nazwać go polskim brownie.

Początkowo gruszczok było to ciasto biedoty składające się tylko z ulęgałek i mąki.
Wersja którą przedstawiam jest zmodyfikowana oprócz tych dwóch podstawowych składników znajdują się jajka, kaszka orkiszowa i cukier trzcinowy.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka do pieczenia o wymiarach 36x28cm wyłożona papierem do pieczenia.

    Ciasto:
    2,5 - 3 kg ulęgałek (małych gruszek z gruszy polnej)
    około 3 szklanki mąki pszennej krupczatki( ilość zależy od wilgotności gruszek)
    4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    5 jajek
    15 g proszku do pieczenia Bio
    cukier trzcinowy około 1 szklanka( ilość zależy od słodkości ulęgałek)
    łyżeczka kardamonu
    pół szklanki cukru trzcinowego do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Gruszczok - ciasto z ulęgałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gruszczok 1. Ulęgałki myjemy. Usuwamy ogonki i szypułki.
  • gruszczok 2. Umieszczone w szerokiej misce gruszki siekamy tasaczkiem w kształcie litery S.
  • gruszczok 3. Do drobno poszatkowanych owoców dodajemy kaszkę orkiszową, mąkę, proszek do pieczenia, jajka, kardamon i cukier. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję.
  • gruszczok 4. Gotową masę równo wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy około 1,5 godziny w 190 ° C. Przestygnięte ciasto przekładamy na deskę. Kroimy i podajemy po zupełnym ostygnięciu.

Porady

Zielone gruszki nie nadają się do spożycia. Do ciasta używamy gruszek, gdy są już brązowe czyli ulęgnięte. Aby przyspieszyć proces ulęgania gruszek, jeszcze zielone należy rozłożyć w ciepłym pomieszczeniu i poczekać 3-4 dni, aż zrobią się miękkie i brązowe oraz będą intensywnie pachnieć gruszkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z połówkami gruszek

To może cię zainteresować