Gruszczok to stare ciasto popularne w okresie międzywojennym i w okresie PRL kiedy było ciężko o podstawowe produkty. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a podstawowym są gruszki ulęgałki, które kiedyś rosły na każdej miedzy.
Ciasto to charakteryzuje się niezwykle wilgotną konsystencją, naturalną słodyczą gruszek oraz głębokim ciemnym kolorem przypominającym kakao, dlatego śmiało można nazwać go polskim brownie.
Początkowo gruszczok było to ciasto biedoty składające się tylko z ulęgałek i mąki.
Wersja którą przedstawiam jest zmodyfikowana oprócz tych dwóch podstawowych składników znajdują się jajka, kaszka orkiszowa i cukier trzcinowy.
3.33 (3 ocen)
Porady
Zielone gruszki nie nadają się do spożycia. Do ciasta używamy gruszek, gdy są już brązowe czyli ulęgnięte. Aby przyspieszyć proces ulęgania gruszek, jeszcze zielone należy rozłożyć w ciepłym pomieszczeniu i poczekać 3-4 dni, aż zrobią się miękkie i brązowe oraz będą intensywnie pachnieć gruszkami.
Komentarze