Grochówka na kościach wędzonych z dodatkiem musztardy

5 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Kiedy jest zimno mamy chęć na coś gorącego i pożywnego. Ta grochówka na wędzonych kościach z karkówki jest bardzo aromatyczna i smaczna, nie wymaga dodatku kiełbasy, ja dodałam kawałek pokrojonego boczku wędzonego, wzmacniając smak wędzonki, polecam. moja grochówka nie była zbyt gęsta, bo osobiście nie lubię takich co to łyżka w nich stoi, zapraszam tych co lubią smaczne zupy :) Dodałam coś co Was zaskoczy :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1/2 kg grochu łuskanego
    2 kości wędzone z karkówki
    250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
    3 pokrojone w kostkę marchewki i 4 nieduże ziemniaki
    1/4 selera i 3 pietruszki w całości
    2 średnie cebule pokrojone w pióra
    4 większe ząbki czosnku pokrojonego w plastry
    garść majeranku
    kilka ziaren ziela angielskiego i ze 3-4 liście laurowe
    sól, pieprz do smaku
    płaska łyżka musztardy sarepskiej dla zaostrzenia smaku
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Grochówka

Grochówka na kościach wędzonych z dodatkiem musztardy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości podzielić na części aby zmieściły się do garnka ok. 3 litrowego, zalać zimną wodą i gotować do momentu aż mięso będzie swobodnie odchodzić od kości, wtedy przestudzić.
    Wyjąć kości, oddzielić mięso od kości, a wywar przecedzić i wlać z powrotem do umytego garnka.
    Teraz dodawać po kolei, wszystkie warzywa, groch, mięso, przesmażone kawałki boczku i przyprawy oprócz pieprzu i majeranku, które dodajemy przed samym końcem, jak też musztardę, która dodaje pikanterii zupie, polecam, moi znawcy kuchni bardzo chwalili :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować