Troszkę pozazdrościłam szczęśliwym posiadaczom ogródków i też sobie pogrillowałam, ale na kuchennym stole :)
30 min
Składniki:
Na dwie osoby:
2 garście mieszanki sałat
2 camemberty naturalne 120g
2 nieduże gruszki
sok z cytryny
4 łyżeczki żurawiny do mięs
olej do posmarowania rusztu
Grillowany camembert z grillowaną gruszką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzałam elektryczny grill. Ruszt posmarowałam niewielką ilością oleju.
Gruszki opłukałam, osuszyłam, przekroiłam na pół, usunęłam gniazdo nasienne. Każdą połówkę przekroiłam wzdłuż na dwa cieńsze plastry, skropiłam je sokiem z cytryny.
Plastry ułożyłam na rozgrzanym ruszcie, po chwili dołożyłam serki. Piekłam po kilkanaście minut z każdej strony – mój grill nie ma szczególnej mocy i dlatego trwało to tak długo – do momentu aż gruszki były miękkie, a na serze odbiły się prążki.
2.Ser odwracałam bardzo delikatnie, bo gorący jest w środku płynny.
3.Na talerze wyłożyłam po garści mieszanki sałat. Obok ułożyłam upieczone serki i gruszki. Wgłębienia po gniazdach nasiennych wypełniłam żurawiną do mięs.
Komentarze