GRILLOWANE SZPARAGI

0 (0 ocen)

  • 20 min

ogladam czesto telewizje i wyprobowuje potrawy w domu

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka startego kanadyjskiego sera Cheddar (może być inny, ale ostry)
    12 szparagów
    2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
    5 łyżek oliwy
    sok z 1/2 cytryny
    5 łyżek wody
    1/4 łyżeczki soli
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grillowane szparagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyść szparagi, blanszuj je przez 3 minuty w osolonej wodzie, ostudź w wodzie z kostkami lodu. Osącz i odłóż. Zrób sałatkę z pieczarek: wymieszaj oliwę, wodę, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Sosem polej pieczarki i dokładnie je wymieszaj. Szparagi upiecz na grillu lub na ruszcie piekarnika, aż pokażą się ciemne paski. Ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i posyp startym serem cheddar. Włącz grill, zapiekaj tylko tak długo, aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni. Podawaj z sałatką z pieczarek.

    Uwaga: zamiast szparagów możesz użyć cukinii pokrojonych wzdłuż w paski o długości i grubości szparagów.

    Można także świeże szparagi ułożyć na ruszcie w kombiwarze i skropić je olejem. Piec około pół godziny, a jeść skropione sokiem z cytryny. Są pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować