ogladam czesto telewizje i wyprobowuje potrawy w domu
20 min
Składniki:
1 szklanka startego kanadyjskiego sera Cheddar (może być inny, ale ostry)
12 szparagów
2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
5 łyżek oliwy
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek wody
1/4 łyżeczki soli
pieprz
Grillowane szparagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyść szparagi, blanszuj je przez 3 minuty w osolonej wodzie, ostudź w wodzie z kostkami lodu. Osącz i odłóż. Zrób sałatkę z pieczarek: wymieszaj oliwę, wodę, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Sosem polej pieczarki i dokładnie je wymieszaj. Szparagi upiecz na grillu lub na ruszcie piekarnika, aż pokażą się ciemne paski. Ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i posyp startym serem cheddar. Włącz grill, zapiekaj tylko tak długo, aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni. Podawaj z sałatką z pieczarek.
Uwaga: zamiast szparagów możesz użyć cukinii pokrojonych wzdłuż w paski o długości i grubości szparagów.
Można także świeże szparagi ułożyć na ruszcie w kombiwarze i skropić je olejem. Piec około pół godziny, a jeść skropione sokiem z cytryny. Są pyszne.
Komentarze