Grillowane szparagi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie tylko mięsa , kiełbaski są smaczne z grilla.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szparagi białe: 1 pęczek
    - boczek chudy: 60 dekagramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - oliwa: 6 łyżek
    - sok z cytryny: 5 łyżek
    - wino wytrawne białe: 4 łyżki
    - pieprz biały: 0.5 łyżeczki
    - sól ziołowa: 0.5 łyżeczki
    - czosnek: 1 ząbek
    - liście sałaty: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grillowane szparagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Końcówki zdrewniałe obciąć . Obrać szparagi obieraczką do warzyw . Włożyć do gotującej się wody posolonej do smaku . z dodatkiem łyżeczki cukru oraz dwóch łyżek soku z cytryny . Obgotować ok 10 minut , wyciągnąć. Boczek pokroić w plasterki na krajalnicy.Do oliwy dodać sok z cytryny, wino wytrawne , przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodać pieprz biały oraz 4 szczypty soli ziołowej . Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Posmarować szparagi . Owinąć szparagi plasterkami boczku. Położyć na grilla i grillować po 7-8 minut z każdej strony . Jeśli pozostało marynaty to posmarować na grillu szparagi z boczkiem podczas pieczenia.Podawać na liściach sałaty po trzy szparagi na porcję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować