Pulled beef z czekoladą i jałowcem

0 (0 ocen)

  • 4 min

ten przepis pierszey raz zrobila mi babcia ktory jej naprawde smacznie wyszedl

  • 4 min

Składniki:

  • ok. 1 kilogram wołowiny, np. pręga, krzyżowa, goleń
    1 marchewka, 1 pietruszka, pół małego selera lub 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula
    litr bulionu
    2 ząbki czosnku
    puszka pomidorów
    2 butelki ciemnego piwa (np. Dubbel Cieszyński)
    pół tabliczki czekolady min. 70% kakao
    10 ziaren jałowca
    1 kora cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    4 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    masło i świeży tymianek na masło tymiankowe
    chleb
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pulled beef z czekoladą i jałowcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pokrój warzywa w kostkę. Mięso oczyść z nadmiaru tłuszczu i również pokrój w kostkę ok. 5 cm. Dodaj 2 całe ząbki czosnku. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury i wstaw tackę z luźno rozłożonymi warzywami i mięsem. Wszystko powinno się skarmelizować po ok. 20 minutach.

    2. Przełóż całość do dużego garnka z grubym dnem. Dolej piwo i zmiksowane pomidory. Zagotuj i zmniejsz grzanie, żeby delikatnie dusiło się pod przykryciem. Dodaj jałowiec, liście laurowe, cynamon i anyż.

    3. W razie potrzeby podlewaj bulionem. W garnku zawsze powinien być płyn, inaczej się przypali. Po ok. 2 godzinach dodaj najpierw 1/4 tabliczki czekolady i sprawdź smak. Możesz dodać więcej czekolady, żeby smak był bardziej wyczuwalny. Duś jeszcze przez 2 godziny lub do momentu, w którym mięso będzie się rozpadało.

    4. W tak zwanym międzyczasie przygotuj masło tymiankowe. Utrzyj masło z listkami świeżego tymianku. Zrób tosty i posmaruj je nim. Wyciągnij kilka kawałków mięsa i trochę sosu. Widelcem rozerwij mięso na drobne włókna. Nałóż na tosty, posyp szczypiorkiem i pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować