grillowana polenta z sałatką pomidorową

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Polenta, to danie rzadko przyrządzane w Polsce, a szkoda, za to często gości na włoskich stołach. Oto moja propozycja podania

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kaszka kukurydziana: 250 gramów
    - tarty parmezan: 40 gramów
    - woda: 4 szklanki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - mała cukinia: 1 sztuka
    - pomidorki koktailowe: 100 gramów
    - cebula mała: 1 sztuka
    - dekoracyjna natka pietruszki: 1 pęczek
    - ocet balsamiczny: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Polenta

Grillowana polenta z sałatką pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,
    • podgrzewać mieszając 20 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,
  • grillowana polenta z sałatką pomidorową 2. • cukinie pokroić wzdłuż na długie cienkie paski (obieraczką do warzyw), polać ją 1 łyżką oliwy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać,
    • polentę pokroić w dość dużą kostkę,
    • na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kawałek polenty i cukinii ( tworząc z niej harmonijkę),
    • szaszłyki polać oliwą, grillować po minucie z każdej strony,
  • 3. • pomidorki pokroić na pół, cebulę w cieniutkie paseczki, poobrywać listki pietruszki,
    • składniki wymieszać, polać oliwą z oliwek, octem balsamicznym,
    • przyprawić solą i pieprzem, wymieszać,
    • polentę podawać z sałatką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować