Grillowana polenta z sałatką pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,
• podgrzewać mieszając 20 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy z oliwek,
• przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,
2.• cukinie pokroić wzdłuż na długie cienkie paski (obieraczką do warzyw), polać ją 1 łyżką oliwy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać,
• polentę pokroić w dość dużą kostkę,
• na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kawałek polenty i cukinii ( tworząc z niej harmonijkę),
• szaszłyki polać oliwą, grillować po minucie z każdej strony,
3.• pomidorki pokroić na pół, cebulę w cieniutkie paseczki, poobrywać listki pietruszki,
• składniki wymieszać, polać oliwą z oliwek, octem balsamicznym,
• przyprawić solą i pieprzem, wymieszać,
• polentę podawać z sałatką
Komentarze