Greenburger

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowy zielony burger ze szpinaku i szczypiorku.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZIELONE BURGERY:
    - młody szpinak: 200 gramów
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - zmielone migdały: 1 szklanka
    - biała cebula: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    SOS AIOLI:
    - czosnek: 6 ząbków
    - majonez: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    KANAPKI:
    - ser pleśniowy: 4 plastry
    - suszone pomidory: 6 sztuk
    - kajzerki z makiem: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Greenburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Greenburger - cebula 1. Roztop masło na patelni.
    Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zrumień.
  • Greenburger - szpinak 2. Partiami dodawaj liście szpinaku.
    Gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając, aż liście zwiędną.
  • Greenburger - szpinak 3. Przełóż gotowy szpinak do rozdrabniacza i zmiksuj.
  • Greenburger - szczypiorek 4. Dodaj posiekany szczypiorek i zmielone migdały.
    Zmiksuj ponownie.
  • Greenburger 5. Przenieś wszystko do miski. Dodaj jajko. Dopraw solą i pieprzem.
  • Greenburger 6. Uformuj kotleciki. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Greenburger - czosnek 7. Zawiń kilka ząbków nieobranego czosnku w folię i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach.
  • Greenburger - sos aioli 8. Przygotuj sos: wymieszaj na gładką masę majonez, sok z cytryny oraz rozgnieciony czosnek.
  • Greenburger 9. Smaż burgery na rozgrzanej oliwie przez 1-2 minuty.
  • Greenburger 10. Połóż burgera na opieczonej bułce. Dodaj ser pleśniowy i suszone pomidory. Skrop sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować