Zdrowe i pożywne śniadanie. Przygotowane raz wystarcza na kilka dni.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
500 g płatków owsianych górskich
1/2łyżeczki soli
100ml oleju z orzechów włoskich
100ml miodu
150ml wody
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów nerkowca
50 g orzechów laskowych
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
50 g rodzynek
50 g płatków kokosu
1.Płatki owsiane wysyp na blaszkę tak żeby nie była zbyt gruba warstwa posyp sola. Wodę, olej i miód wymieszaj razem i polej nią płatki. Możesz lekko przemieszać ale nie zbyt dużo żeby się nie skleiły płatki. Włóż do piekarnika nastawionego na 100*C na ok. 45 minut . Po tym czasie wyciąg blaszkę i przemieszj zawartość. Jeśli dalej będzie mokra włóż na kolejne 10 minut aż do momentu gdy granola będzie miała złoty kolor i będzie słucha. W między czasie przygotuj orzechy i pestki . Na rozgrzaną patelnię wsyp orzechy i pestki aby się podpiekły na lekko złoty kolor to samo zrób z płatkami kokosu. Gdy już wszystko gotowe wszystko razem wymieszaj i gotowe .
Komentarze