Granola

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zdrowe i pożywne śniadanie. Przygotowane raz wystarcza na kilka dni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g płatków owsianych górskich
    1/2łyżeczki soli
    100ml oleju z orzechów włoskich
    100ml miodu
    150ml wody
    50 g orzechów włoskich
    50 g orzechów nerkowca
    50 g orzechów laskowych
    50 g pestek dyni
    50 g pestek słonecznika
    50 g rodzynek
    50 g płatków kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane wysyp na blaszkę tak żeby nie była zbyt gruba warstwa posyp sola. Wodę, olej i miód wymieszaj razem i polej nią płatki. Możesz lekko przemieszać ale nie zbyt dużo żeby się nie skleiły płatki. Włóż do piekarnika nastawionego na 100*C na ok. 45 minut . Po tym czasie wyciąg blaszkę i przemieszj zawartość. Jeśli dalej będzie mokra włóż na kolejne 10 minut aż do momentu gdy granola będzie miała złoty kolor i będzie słucha. W między czasie przygotuj orzechy i pestki . Na rozgrzaną patelnię wsyp orzechy i pestki aby się podpiekły na lekko złoty kolor to samo zrób z płatkami kokosu. Gdy już wszystko gotowe wszystko razem wymieszaj i gotowe .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granola

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować