Gorące banany z sosem czekoladowym

4.5 (175 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cudowna, szybka przekąska w delikatnym jak pianka cieście.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SOS CZEKOLADOWY:

    15 dag czekolady /część gorzkiej, część mlecznej/
    1/2 łyżeczki margaryny
    125 ml śmietanki 15%
    cukier waniliowy

    CIASTO:

    2 jaja
    10 dag mąki
    2 szczypty soli
    1 łyżeczka cukru


    PONADTO:

    4 banany
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Gorące banany z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, żółtka szczyptę soli, cukier i125 ml wody wymieszac na gładkie ciasto.
  • 2. Schłodzić 30 min.
  • 3. Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać margarynę, roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę i cukier waniliowy. Dokładnie rozmieszać. Pozostawić w kąpieli wodnej.
  • 4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno . Delikatnie wymieszać z ciastem.
  • 5. Banany pokroić na 2cm kawałki.
  • 6. Banany zanurzać w cieście, piec w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor.
  • 7. Podawać gorące z sosem czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować