Brownie z czekoladowym ganachem i sosem malinowym

4.45 (194 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Obłędnie czekoladowe brownie z kremem czekoladowym i sosem malinowym poleca się na słodkie co nieco nie tylko fanom czekolady.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka masła
    2 tabliczki czekolady gorzkiej
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    3 jajka
    Ganache:
    1 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    75 ml śmietany 30 %
    Sos malinowy:
    1 szklanka malin
    1 łyżka cukru
    ½ łyżeczki soku z limonki
    1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.45 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sosy

Brownie z czekoladowym ganachem i sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z czekoladą – odstawiamy do przestygnięcia.

    Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy kakao – mieszamy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę – dodajemy do niej stopniowo (cały czas ubijając) przestudzoną masę maślano-czekoladową. Do masy dodajemy połączoną z kakao mąkę i miksujemy całość tylko do połączenia się składników.

    Tortownicę (średnica 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotowe ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stop piekarnika i pieczemy je 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Ganache czekoladowy:

    Śmietankę przelewamy do rondelka podgrzewamy (nie może się zagotować). Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty – mieszamy aż do momentu kiedy czekolada się rozpuści – wstawiamy do lodówki na 30-45 minut lub do momentu całkowitego schłodzenia. Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem na puszysty krem (około 2-3 minuty).

    Sos malinowy:

    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy do nich cukier i sok z limonki gotujemy około 6 minut. Po tym czasie maliny powinny się rozgotować i utworzyć sos. Jeśli tak jest mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną wody i wlewamy do rondelka – gotujemy 2-3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.

    Na wystudzone ciasto wykładamy krem czekoladowy a wierzch polewamy przestudzonym sosem malinowym – ciasto schładzamy jeszcze przez 1 godzinę w lodówce, a potem serwujemy.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować