Flambirowane banany

4.49 (167 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przyszła mi ochota na coś słodkiego.
Więc na szybko powstały flambirowane banany.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 banany
    3 łyżki cukru
    Łyżka soku z cytryny
    1/4 szklanki malinówki wiśniówki lub rumu
    1/2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Flambirowane banany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać przekroić na pół.
    Cukier, masło i sok z cytryny dodać na patelnię.
    Gdy się rozpuści zamieszać, dodać banany i powstałym karmelem je polewać, jak karmel zgęstnieje dodać malinówkę lub inny alkohol i podpalić, flambirować aż płomień zgaśnie . Banany przyłożyć na talerz polać sosem.
    SMACZNEGO

Porady

Sok z cytryny można zamienić na sok z pomarańczy. Ja użyłam malinówki własnej roboty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować