Gołąbki z młodej kapusty i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyj kapustę i wytnij ze środka głąb.
2.włóż do gotującej wody i obracaj ją co jakiś czas aby liście lekko zmiękły.
3.Ugotuj kaszę
4.Ugotuj ryż
5.mięso mielone dopraw i dodaj jajko.
6.wymieszaj ryż z kaszą. To ważne aby je wymieszać ponieważ nie musimy wtedy za długo mieszać mięsa z kaszą i jest delikatniejsze.
7.dodaj kasze z ryżem do mięsa.
8.wymieszaj wszystko delikatnie i ewentualnie jeszcze dopraw.
9.Wyjmij kapustę i delikatnie oderwij kilka liści ,a resztę odłóż do garnka aby sie dalej obgotowała.
Kładziemy porcję farszu mięsnego na liść kapusty i zawijamy. Można takiego gołąbka zawiązać nitką.
10.Tak pozwijaj gołąbki.
11.Gołąbki smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 15 minut.
12.Następnie obsmażone gołąbki przekładamy do szkła żaroodpornego z tym tłuszczem i dolewamy troszkę wody.
wstawiamy na pół godziny do rozgrzanego piekarnika w 180 stopniach. wyłączamy po 30 minutach i pozostawiamy aby sobie doszły w cieple.
Po wyjęciu można zaciągnąć sok powstały podczas pieczenia wodą z mąką i przecierem pomidorowym.
Komentarze