Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Gołąbki z młodej kapusty to u nas obowiązkowe danie sezonowe.Tym razem zamiast piec udusiłam je w bulionie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • na ok 25 sztuk:

    2 główki młodej kapusty
    1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    400-500 g ryżu białego lub naturalnego
    250 g przecieru pomidorowego
    ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem)
    3-4 cebule
    sól, pieprz
    rosół - bulion do duszenia gołąbków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu.
  • 3. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić kapustę i parzyć, co kilka minut zdejmując kolejno liście. Tak samo powtórzyć z drugą główką.
  • 5. Uszkodzone liście można wykorzystać do wyłożenia dużego garnka, w którym gołąbki będą się gotowały.
  • 6. Na każdy liść nałożyć farsz i zwinąć. Boki wcisnąć delikatnie do środka. Ułożyć gołąbki, tak aby do siebie ściśle przylegały.
  • 7. W osobnym garnku zagotować bulion i zalać nim gołąbki.
  • 8. Garnek przykryć i gotować gołąbki ok godziny.
  • 9. Po tym czasie wywar można odlać i przygotować z niego sos, np. pomidorowy lub grzybowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Młoda kapusta Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować