Gołąbki z młodej kapusty to u nas obowiązkowe danie sezonowe.Tym razem zamiast piec udusiłam je w bulionie.
2 godz. 30 min
Składniki:
na ok 25 sztuk:
2 główki młodej kapusty
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
400-500 g ryżu białego lub naturalnego
250 g przecieru pomidorowego
ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem)
3-4 cebule
sól, pieprz
rosół - bulion do duszenia gołąbków
Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
2.Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu.
3.Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem.
4.Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić kapustę i parzyć, co kilka minut zdejmując kolejno liście. Tak samo powtórzyć z drugą główką.
5.Uszkodzone liście można wykorzystać do wyłożenia dużego garnka, w którym gołąbki będą się gotowały.
6.Na każdy liść nałożyć farsz i zwinąć. Boki wcisnąć delikatnie do środka. Ułożyć gołąbki, tak aby do siebie ściśle przylegały.
7.W osobnym garnku zagotować bulion i zalać nim gołąbki.
8.Garnek przykryć i gotować gołąbki ok godziny.
9.Po tym czasie wywar można odlać i przygotować z niego sos, np. pomidorowy lub grzybowy.
Komentarze