Gołąbki z kaszą jęczmienną

4 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób

Takie gołąbki smakują rewelacyjnie i są dobrym sposobem na "przemycenie" kaszy - do naszego jadłospisu. Ci którzy za nią nie przepadają - zapewniam, że polubią ją w tej wersji.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • (15 małych sztuk)
    kapusta
    Farsz:
    500g mięsa mielonego
    3/4 szklanki kaszy jęczmiennej (suchej; najlepiej średniej)
    1 jajko
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    liście kapusty
    1 marchewka
    3 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    2-3 łyżki majeranku
    sól
    Zasmażka (opcjonalnie):
    1-2 łyżki mąki
    2-3 łyżki masła/oleju
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z środka kapusty wyciąć głąb i całą wsadzić (wycięciem do dołu) do wrzątku.
    Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście.
    Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy.
    Przygotować farsz.
    Kaszę jęczmienną zalać wrzątkiem i odstawić, aż woda wystygnie.
    Odcedzoną kaszę wymieszać z mięsem i jajkiem.
    Masę doprawić do smaku.
    Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się).
    W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki.
    Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek.
    Wierzch przykryć liściem kapusty.
    Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju).
    Opcjonalnie przygotować zasmażkę.
    Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
    Smażyć do nabrania złotego koloru.
    Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka.
    Gotować do zgęstnienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować