Zwykle robię je po prostu z ryżem, a Mama zaserwowała nam ostatnio takie z kaszą jęczmienną. Dla mnie bomba, zwłaszcza, że kasze czasem trudno jest przemycić w domowym menu, a są przecież bardzo zdrow
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
100 g kaszy jęczmiennej z warzywami
1 cebula
1 jajko
1 litr bulionu
sól i pieprz do smaku
Gołąbki z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy (ale nie rozgotowujemy) i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kaszy dodajemy mięso mielone, zeszkloną na patelni cebulę oraz jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy masę.
Całą główkę kapusty podgotowujemy 5 minut.ostrożnie zdejmujemy z niej liście. Ścinamy wszelkie zgrubienia, większe nerwy z liścia. Na każdy liść kapusty nakładamy nasz gotowy farsz i zawijamy. Gołąbki gotujemy w sporym garnku, którego dno wykładamy liśćmi, które się nam np porwały i nie mogliśmy ich wykorzystać do wykonania potrawy. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkość. Będzie to - w zależności jak młodą mamy kapustę - około 1-1,5 godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniaczkami.
Komentarze