gołąbki z kaszą jęczmienną

  • wyświetlono: 1012 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Z ryżem gołąbki robię tylko w wersji bez zawijania, w mojej rodzinie zawsze tak się je gotowało ( z kaszą) i tak też nam smakuje :) Z tej porcji wychodzi naprawdę sporo gołębi, połowę zjadamy, a połowę zamrażam.

capri
  • 250min

Składniki

2 średnie białe kapusty
1 kg mięsa wołowego gulaszowego
1 kg łopatki wieprzowej
25 dag kiełbasy wiejskiej (daję zwykle wiejską z cielęciną)
8 suszonych grzybów (podgrzybki)
3 cebule
2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej + 2,5 szklanki wody
sól, pieprz
2 duże ząbki czosnku
sos:
3 szklanki bulionu wołowego
2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
2 średnie cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz, majeranek
1/3 szklanki wody + 1,5 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania przepisu:

gołąbki z kaszą jęczmienną

  • 1. Wołowinkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i gotujemy do miękkości około 60 minut, pod przykryciem, odcedzamy, ale wody nie wylewamy.
    Grzybki zalewamy gorącą wodą (tak, by je przykryła), odstawiamy na 20 minut, odcedzamy.

    Z kapusty wykrawamy głąba, wkładamy do dużego garnka, zalewamy do połowy wodą, gotujemy około 8 minut od strony górnej i od strony głąba około 5 minut, następnie widelcem zdejmujemy pojedynczo liście, odkrawamy grubsze części z wierzchu, układamy na tacy.

    Wołowinę, surową łopatkę, kiełbasę i sparzone, odcedzone grzybki mielimy w maszynce do mięsa.
    Kaszę zalewamy 2,5 szklankami wody, gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, często mieszając do momentu praktycznie całkowitego zredukowania wody, kaszę dodajemy do zmielonego mięsa i grzybów.

    Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, odcedzamy z tłuszczu, dodajemy do masy mięsnej, dodajemy też sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, masę wyrabiamy dopóki nie będzie jednolita.

    W liście kapusty wkładamy farsz, zawijamy ściśle, układamy w dużym garnku jeden obok drugiego, muszą do siebie ściśle przylegać, aby nam się podczas długiego gotowania nie porozwalały. Gołąbki zalewamy wodą z gotowania mięsa, uzupełnić bulionem (musi być na równo z poukładanymi gołąbkami), można dodać kostkę rosołową lub kostkę grzybową lub np vegetę i parę sparzonych suszonych grzybków, gotować około 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.

Porady

Ja nie układam na dnie garnka liści kapusty, gdyż zawsze mi się przypalały, co psuło smak gołąbków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcikasza jęczmiennagołąbkikap usta

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki z kaszą jaglaną przed pieczeniem

Dodane przez: bieniaszka

Gołąbki z kaszą jaglaną

Alternatywa dla gołąbków z ryżem.

Gulasz z łopatki z kaszą jęczmienną

Dodane przez: kasik1p3

Gulasz z łopatki z kaszą jęczmienną

Połączenie warzyw z soczystym mięsem...

image-1pnqwe6

Dodane przez: anecia04

Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną

Dawno nie było gulaszu, a taki...

Gulasz z kaszą jęczmienną

Dodane przez: Gosiaczek118

Gulasz z kaszą jęczmienną

Gulasz smakuje całej mojej rodzince...



Kapusta wigilijna z kaszą jęczmienną

Dodane przez: Martyna1991

Kapusta wigilijna z kaszą jęczmienną

Kapusta wigilijna jest tradycyjnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE