Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy. Farsz zrobiłam z pieczarek, papryki i kaszy oraz z mięsa mielonego. Polecam na ciepły posiłek.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na gołąbki :
    6 dużych liści z czerwonej kapusty
    1/2 dużej białej cebuli
    12 pieczarek
    1/3 czerwonej papryki
    2 ząbki czosnku
    10 łyżek ugotowanej kaszy
    2 łyżki siemnienia lnianego mnielonego
    30 dag. mięsa mielonego
    1 jajko
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    Na sos :
    2 szklanki wody
    5 łyżek z dużym czubkiem gęstego kechupu z dyni
    1 łyżka z czubkiem koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy 1. Wodę zagotowujemy i wkładamy liście kapusty, blanszujemy przez chwilę i wkładamy do zimnej wody, odsączamy na cedzaku. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju przez około 2 - 3 minuty.
    Do miski wkładamy składniki farszu i bardzo dokładnie mieszamy. Z farszu robimy kulki i wkładamy na środek liścia, zwijamy gołąbki.
    Sos : do miski wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na dno brytfanki wkładamy liście kapusty i układamy gołąbki, wlewamy przygotowany sos i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować