Zapraszam na gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy. Farsz zrobiłam z pieczarek, papryki i kaszy oraz z mięsa mielonego. Polecam na ciepły posiłek.
1 godz. 40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Na gołąbki :
6 dużych liści z czerwonej kapusty
1/2 dużej białej cebuli
12 pieczarek
1/3 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
10 łyżek ugotowanej kaszy
2 łyżki siemnienia lnianego mnielonego
30 dag. mięsa mielonego
1 jajko
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Na sos :
2 szklanki wody
5 łyżek z dużym czubkiem gęstego kechupu z dyni
1 łyżka z czubkiem koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotowujemy i wkładamy liście kapusty, blanszujemy przez chwilę i wkładamy do zimnej wody, odsączamy na cedzaku. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju przez około 2 - 3 minuty.
Do miski wkładamy składniki farszu i bardzo dokładnie mieszamy. Z farszu robimy kulki i wkładamy na środek liścia, zwijamy gołąbki.
Sos : do miski wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na dno brytfanki wkładamy liście kapusty i układamy gołąbki, wlewamy przygotowany sos i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Komentarze