REKLAMA

Ketchup z dyni

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 323 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Zapraszam na smaczny, domowy ketchup. Przygotowany z dyni dodatkiem ksylitolu i octu jabłkowego. Polecam do kanapek, wędlin, pizzy.

opublikowany: 12.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 8 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,80 kg obranej dyni ( bez pestek )
    0,5 kg cebuli
    3 łyżki soli
    3/4 szklanki ksylitolu
    3/4 szklanki octu jabłkowego 6 %
    40 dag koncentratu pomidorowego
    1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i obraną cebulę ścieramy na tarce jarzynowej do garnka. Wsypujemy sól i mieszamy, odstawiamy na 4 godziny.
    Dodajemy ksylitol i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 30 minut, często mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy kolejne 20 minut. Ketchup blendujemy na gładką masę. Słoiczki wyparzamy gorącą wodą i wkładamy ketchup. Pasteryzujemy przez około 30 minut.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Krzysiek_gotuje profilowe

Ketchup z dyni

Domowy ketchup jest najlepszy.

kategoria: Przetwory opublikowany: 11.10.2020 | wyświetlono: 247 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: kasiunia kasiunia

Ketchup

Wyśmienity sos pomidorowy (lub ketchup)! Aromatyczny, naturalny.

kategoria: Przetwory ketchupy sos pomidorowy passata opublikowany: 10.07.2018 | wyświetlono: 733 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE