Gołąbki z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

Bezmięsne gołąbki o nietypowym farszu: kaszy gryczanej, gruszek, suszonych grzybów i śliwek. Słodki, łagodny smak gołąbków warto przełamać ostrym sosem pomidorowym. Polecam również na świąteczny stół.

Składniki:

  • średnia czerwona kapusta
    2 twarde gruszki
    2 torebki kaszy gryczanej
    po 7 grzybów i śliwek suszonych
    15 dag posiekanych orzechów włoskich
    1 l.bulionu drobiowego
    1 cebula
    1 jajko
    3 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    1 łyżka oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    słodka mielona papryka
    sól, pieprz



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotuj grzyby 1. Grzyby moczyć całą noc, następnie ugotować w tej samej wodzie.Osączyć. Główkę kapusty oczyścić, wykroić głąb, opłukać i obgotować w osolonej wodzie. Następnie z główki odciąć 10 ładnych liści, usuwając zgrubiałe nerwy.
  • grzyby i cebulę podsmaż 2. Kaszę gryczaną ugotować krócej niż na opakowaniu ( ok.10 minut ). Cebulę obrać, posiekać i razem z grzybami podsmażyć na łyżce oleju.
  • farsz 3. Gruszki obrać, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Śliwki i grzyby pokroić w paseczki, orzechy posiekać i razem z kaszą, cebulą i gruszkami przełożyć do miski. Wbić jajko, przyprawić papryką mieloną, solą i pieprzem.
  • złożone gołąbki 4. Na liściach kapusty rozłożyć po porcji farszu, zwinąć formując gołąbki. Dno garnka wyłożyć kilkoma pozostałymi liśćmi i ułożyć gołąbki. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować na małym ogniu ok.60 minut.
  • 5. Pod koniec gotowania zalać koncentratem pomidorowym, rozprowadzonym wodą, śmietaną, cukrem, solą i pieprzem. Najlepiej smakują na ciepło podane z ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Grzyby Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować