Gołąbki z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczyć całą noc, następnie ugotować w tej samej wodzie.Osączyć. Główkę kapusty oczyścić, wykroić głąb, opłukać i obgotować w osolonej wodzie. Następnie z główki odciąć 10 ładnych liści, usuwając zgrubiałe nerwy.
2.Kaszę gryczaną ugotować krócej niż na opakowaniu ( ok.10 minut ). Cebulę obrać, posiekać i razem z grzybami podsmażyć na łyżce oleju.
3.Gruszki obrać, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Śliwki i grzyby pokroić w paseczki, orzechy posiekać i razem z kaszą, cebulą i gruszkami przełożyć do miski. Wbić jajko, przyprawić papryką mieloną, solą i pieprzem.
4.Na liściach kapusty rozłożyć po porcji farszu, zwinąć formując gołąbki. Dno garnka wyłożyć kilkoma pozostałymi liśćmi i ułożyć gołąbki. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować na małym ogniu ok.60 minut.
5.Pod koniec gotowania zalać koncentratem pomidorowym, rozprowadzonym wodą, śmietaną, cukrem, solą i pieprzem. Najlepiej smakują na ciepło podane z ugotowanymi ziemniakami.
Komentarze