Gołąbki duńskie z wędliną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Gołąbki duńskie po raz pierwszy jadłam w 1990 roku w Kopenhadze. Przepis trochę zmodyfikowałam, na przykład farsz rybny zastąpiłam mięsnym. Danie jest oryginalne.

  • 25 min

Składniki:

  • ● duża główka sałaty lodowej
    ● 1 szkl. pęczaku
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 1 laska kiełbasy lub 20 dag wędliny
    ● 1 szkl. kukurydzy (z puszki)
    ● czerwona papryka
    ● sól
    ● pieprz
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki duńskie z wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki duńskie z wędliną 1. Pęczak gotujemy w lekko
    osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Liście sałaty dokładnie myjemy
    i osuszamy papierowym
    ręcznikiem. Każdy liść owijamy
    folią i chwilę wałkujemy
    z obu stron (liście nie będą
    pękać podczas zawijania).
  • Gołąbki duńskie z wędliną 2. Przygotowujemy farsz: kiełbasę
    kroimy w małą kostkę
    i podsmażamy na rozgrzanym
    na patelni tłuszczu. Czosnek
    obieramy i drobno siekamy. Paprykę
    myjemy, usuwamy gniazdo
    nasienne, miąższ kroimy
    w małą kostkę. Wszystkie warzywa
    wraz z kukurydzą przekładamy
    do kiełbasy, wsypujemy
    pęczak. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy, od
    czasu do czasu mieszając.
  • Gołąbki duńskie z wędliną 3. Na każdy liść sałaty nakładamy
    porcję farszu i zawijamy
    jak tradycyjne gołąbki.

Porady

Zamiast pęczaku możemy użyć kaszy gryczanej, jęczmiennej lub ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować