Przepis na to pyszne ciasto wzięłam ze starszych przepisów z książki z lat 80-tych.
Składniki:
Składniki na ciasto:
½ kostki margaryny
20 dag cukru pudru
3 jajka
skórka starta z ½ cytryny
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80 dag jabłek
tłuszcz i bułka tarta na dno tortownicy
cukier puder do posypania
Składniki na masę serową:
30 dag naturalnego serka homogenizowanego
3 łyżki mleka
1 jajko
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Ciasto duńskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajka, startą skórkę z cytryny i ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Zmiksować na gładkie ciasto i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy.
2.Umyte jabłka obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne i poukładać na warstwie ciasta.
3.Przyrządzić masę serową miksując podane składniki. Masą przykryć warstwę jabłek. Ciasto piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze