Ciasto duńskie z jabłkami

4.47 (180 ocen)

Przepis na to pyszne ciasto wzięłam ze starszych przepisów z książki z lat 80-tych.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ½ kostki margaryny
    20 dag cukru pudru
    3 jajka
    skórka starta z ½ cytryny
    25 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    80 dag jabłek
    tłuszcz i bułka tarta na dno tortownicy
    cukier puder do posypania
    Składniki na masę serową:
    30 dag naturalnego serka homogenizowanego
    3 łyżki mleka
    1 jajko
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto duńskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajka, startą skórkę z cytryny i ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Zmiksować na gładkie ciasto i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy.



  • 2. Umyte jabłka obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne i poukładać na warstwie ciasta.
  • 3. Przyrządzić masę serową miksując podane składniki. Masą przykryć warstwę jabłek. Ciasto piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować