Duńskie Drożdżówki

0 (0 ocen)

Budyń, jabłko, czekolada - im się oprzeć nie wypada!!! Pyszne proste w wykonaniu drożdżóweczki, które nie wymagają dużego wysiłku podczas przygotowania ciasta. Połączenie jabłka, budyniu i czekolady to poezja smaku!

Składniki:

  • 2 szkl.mąki
    150 ml. mleka
    2,5 dkg drożdży
    2 jaja
    1 kostka masła lub dobrej margaryny
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    pół łyżeczki soli
    1 budyń waniliowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu w mniejszej ilości mleka
    1 jabłko pokrojone w grubą kostkę
    tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Duńskie drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać.
    Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru.
    Wymieszać z taką ilością letniego mleka, aby miało konsystencję gęstej śmietany.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • 2. Mąkę przesiać do miski.
    Dodać cukier, sól i wyrośnięty zaczyn.
    Wbić jajka, wlać resztę mleka i dokładnie wyrobić, aby odchodziło od ręki od czasu do czasu podsypując sobie mąką.
  • 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt.
    Rozłożyć na nim masło pokrojone w wiórki.
    Złożyć w kopertę i wałkować. Powtarzać czynność kilkakrotnie, do momentu, gdy nie będzie widać masła.
    Ciasto włożyć do lodówki na 20 min.

Porady

Drożdżówki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem, aby były błyszczące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować