Ciasto duńskie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto duńskie, dla jednych, to ciasto drożdżowe, przełożone masłem, wielokrotnie składane i wałkowane. Inni zaś mówią, że jest to ciasto francuskie, z dodatkiem drożdży. Ciasto jest bardzo lekkie, puszyste o delikatnej strukturze i niesamowicie maślanym smaku.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto duńskie- domowe


    SKŁADNIKI na dużą porcję ciasta duńskiego ; czas przygotowania 20 minut + czas chłodzenia minimum 3 godziny


    300 ml letniego mleka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    500 g mąki
    1 jajko
    masło o temperaturze pokojowej
    mąka do podsypywania ciasta







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto duńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło o temperaturze pokojowej, ułożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej i lekko rozwałkować. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę mleka i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek. Odstawić na 10 minut, żeby się ruszyły.
    Do niecki lub miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, pozostałe mleko oraz rozczyn. Wyrobić drożdżowe ciasto przez 10 minut.
    Ciasto powinno być miękkie i elastyczne podobne do ciasta pierogowego.
  • 3. Gotowe ciasto lekko rozwałkować,na środku ułożyć schłodzone masło, złożyć jak koperta i przykryć całe masło. Rozwałkować na duży prostokąt, podsypują blat mąką. Prostokąt złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie ponownie rozwałkować, złożyć trzy razy i schować na godzinę do lodówki. Po kolejnej godzinie powtórzyć czynność. Po trzech etapach, ciasto można wykorzystać do przygotowania drożdżówek, ciastek, wiatraczków itp.

    Smacznego :)

Porady

Ciasto duńskie, dla jednych, to ciasto drożdżowe, przełożone masłem, wielokrotnie składane i wałkowane. Inni zaś mówią, że jest to ciasto francuskie, z dodatkiem drożdży. Ciasto jest bardzo lekkie, puszyste o delikatnej strukturze i niesamowicie maślanym smaku. Można je wykorzystać do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie zależy od naszej wyobraźni i upodobań kulinarnych. Ja osobiście, jestem tym ciastem oczarowana. Znika ze stołu bardzo szybko i chce się więcej. Będzie mi miło , jeśli polubicie mnie na facebooku. :) http://www.facebook.com/EsmeraldaZeSmakiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować