Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekinkę drobno posiekać(możecie użyć również białej kapusty),wrzucić do garnka na wrzącą wodę,gotować 2 min.następnie,przelać na cedzak i zlać zimną wodą.
Mięso wrzucić do miski,dodać kapustę,ugotowany ryż,zetrzeć cebulę na tarce,wbić jajko,wsypać sól i pieprz do smaku,ulubiona przyprawa do mięsa,majeranek,posiekaną natkę pietruszki,4-5 łyżek bułki tartej,wyrobić ręką jednolitą masę.
2.Formujemy podłużne klopsy,które obsmażamy z każdej strony na patelni z olejem,następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy w jednej warstwie.
Do garnka wlewamy wodę,wrzucamy kostkę rosołową,oraz startą na tarce na grubych oczkach marchewkę,gotujemy od momentu wrzenia ok.10 min i dodajemy resztę składników na sos,dokładnie mieszamy i zalewamy sosem klopsy w naczyniu żaroodpornym tak,aby całe były zakryte.
3.Wstawiamy do piekarnika na ok.1 godz. w temp.180 C i pieczemy do momentu redukcji 1\3 sosu.
Podajemy ze świeżymi ziemniakami.
Sos dzięki wędzonej papryce jest wyjątkowo aromatyczny i smaczny.
Porady
Zamiast kapusty pekinki można użyć kapusty białej.
Komentarze