Gołąbki Bez Zawijania

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jak sama nazwa mówi,są to gołąbki bez zawijania ,są naprawdę pyszne ,z dodatkiem zblanszowanej kapusty w sosie pomidorowym.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
    pół główki kapusty pekińskiej
    pół woreczka ugotowanego ryżu
    1 średnia cebula
    1 jajko L
    sól,pieprz do smaku
    ulubiona przyprawa do mięsa
    2-3 łyżki majeranku
    garść posiekanej natki pietruszki
    4-5 łyżek bułki tartej lub kaszy manny
    Sos Pomidorowy:
    3 szkl.wody
    500 ml passaty pomidorowej
    kostka rosołowa
    3 średnie marchewki
    0,5 szkl.śmietanki 30 %
    1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
    1 łyżka cukru
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki bez zawijania. 1. Kapustę pekinkę drobno posiekać(możecie użyć również białej kapusty),wrzucić do garnka na wrzącą wodę,gotować 2 min.następnie,przelać na cedzak i zlać zimną wodą.
    Mięso wrzucić do miski,dodać kapustę,ugotowany ryż,zetrzeć cebulę na tarce,wbić jajko,wsypać sól i pieprz do smaku,ulubiona przyprawa do mięsa,majeranek,posiekaną natkę pietruszki,4-5 łyżek bułki tartej,wyrobić ręką jednolitą masę.
  • Gołąbki bez zawijania. 2. Formujemy podłużne klopsy,które obsmażamy z każdej strony na patelni z olejem,następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy w jednej warstwie.
    Do garnka wlewamy wodę,wrzucamy kostkę rosołową,oraz startą na tarce na grubych oczkach marchewkę,gotujemy od momentu wrzenia ok.10 min i dodajemy resztę składników na sos,dokładnie mieszamy i zalewamy sosem klopsy w naczyniu żaroodpornym tak,aby całe były zakryte.
  • Gołąbki bez zawijania. 3. Wstawiamy do piekarnika na ok.1 godz. w temp.180 C i pieczemy do momentu redukcji 1\3 sosu.
    Podajemy ze świeżymi ziemniakami.
    Sos dzięki wędzonej papryce jest wyjątkowo aromatyczny i smaczny.

Porady

Zamiast kapusty pekinki można użyć kapusty białej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować