Gołąbki bez zawijania

  • wyświetlono: 2238 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 2

W smaku dorównują prawdziwym gołąbkom jednak robi się je dużo szybciej. Zapiekane w sosie pomidorowo bazyliowym zyskają wspaniały smak.

joanna30

Składniki

Gołąbki:
50 dag poszatkowanej kapusty
50 dag mięsa wieprzowego mielonego
1 torebka ryżu
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
ok 1/2 szkl kaszy manny
2 jajka
sól
świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia

Sos pomidorowy:
1/2 l bulionu
1 puszka pomidorów bez skórki
1/2 szkl pikantnego keczupu
pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki bez zawijania

  • 1. Ryż ugotować na półtwardo, ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki na gołąbki przełożyc do większej miski i dokładnie wyrobić ręką masę aby łatwo można było formować kotleciki. Gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze trochę kaszy manny. Uformować gołąbki, obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Sos: Wszystkie składniki zmiksować i doprawić. Zalać gołąbki. Piec ok 1 godziny w 170 stopniach (pod przykryciem).

Porady

Podsmażone gołąbki można mrozić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżtania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylakapustamięso mielonePomidorygołąbkiobiadsos pomidorowymusztarda_keczup

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: Megg

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to moja propozycja...

gołąbki bez zawijania

Dodane przez: mariosylwia

Gołąbki bez zawijania

Pyszne gołąbki dla leniwych, nie...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: agarybak76

Gołąbki bez zawijania

Smaczne klopsiki w sosie pomidorowym-...

gołąbki bez zawijania

Dodane przez: bieniaszka

Gołąbki bez zawijania

Są różne sposoby na te gołąbki...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: RedakcjaPP

Gołąbki bez zawijania

To ulubiona potrawa mojej rodziny....

gołąbki

Dodane przez: monika016

Pieczone gołąbki bez zawijania

Gołąbki są pyszne, ale również...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE