Gołąbki bez zawijania

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To smaczny zamiennik tradycyjnych gołąbków. Kotlety są pyszne. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu pomidorowego i ziemniaków.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    0,5 główki białej kapusty
    150g kaszy jęczmiennej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    200g pieczarek
    2 jajka
    Sól, pieprz
    Majeranek
    Mąka
    Bułka tarta
    Olej

    500ml rosołu
    2 -3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka ostrej musztardy
    1 łyżka mąki
    2-3 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na oleju.
    Kasze ugotować, ostudzić.
    Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na chwilę, aż puści sok, po tym czasie kapustę odcisnąć.
    Wymieszać kapustę, mięso, podgotowaną kaszę, podsmażoną cebulę z pieczarkami, jajka, suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy na gładką masę (jeżeli masa będzie za rzadka podsypać bułką tartą). Z gotowej masy formować kotlety, obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony. Kotlety ułożyć w naczyniu obok.
    Na patelnie, po smażeniu kotletów, dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe, podsmażyć. Po chwili całość zalać bulionem, dodać musztardę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Chwilę gotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do sosu, szybko połączyć. Zagotować. Kotlety przełożyć do sosu. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, około 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować