Gofry z ciecierzycy z serem, szynką i pomidorami

0 (0 ocen)

Czy gofry muszą być tylko na słodko? Jasne,że nie:) wytrawna wersja jest równie smaczna, a przygotowana w takiej wersji bardzo sycąca. Jeden minus- nie są zbyt fotogeniczne, ale nadrabiają smakiem, zapraszam:)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    180 g ugotowanej ciecierzycy
    35 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
    6 pomidorków koktajlowych
    Składniki dodatkowy:
    35 g szynki drobiowej
    Składniki robocze:
    1 jajko
    10 g mąki- ja użylam mąki z ciecierzycy
    100 ml gorącej wody
    1 gałązka koperku
    Sól, pieprz do smaku
    Szczypta kurkumy
    Szczypta chili pieprz Cayenne
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Gofry z ciecierzycy z serem, szynką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23mj0hg 1. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmiksować w blenderze. Do miski przełożyć ciecierzycę. Dodać wodę i zmiksować na gładką masę. Dodać jajko i ponownie zmiksować.
  • image-0kpueg5 2. Do zmiksowanej ciecierzycy dodać starty ser. Szynkę i koperek drobno posiekać. Dodać do miski. Całość wymieszać.
  • image-0nv3f85 3. Doprawić do smaku wszystkimi przyprawami, dodać mąkę i wymieszać, aby nie było grudek.
    Gofrownicę dobrze rozgrzać. Posmarować olejem. Pomidorki pokroić na plastry. Na gofrownicę wyłożyć po 2 łyżki masy, wyrównać. Ułożyć po kilka plastrów pomidorka. Piec aż gofry będą rumiane. Smacznego!

Porady

*z podanych składników wychodzą 3 gofry po 145 kcal jedna sztuka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować