GOFRY Z CIECIERZYCY

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdrowsza wersja tradycyjnych gofrów - idealne na śniadanie, kolację lub deser

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gofry:
    1 i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka ksylitolu/erytrytolu
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 szklanka wody gazowanej
    3-4 łyżki oleju rzepakowego + do posmarowania gofrownicy
    szczypta soli
    Dodatki (u mnie) :
    bita śmietana
    1 op. dżemu truskawkowego
    garść suszonej morwy białej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Dżemy Bita śmietana

Gofry z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia, sól, ksylitol lub erytrytol i mieszamy składniki suche. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, olej i wodę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto na około 20 min.
  • 2. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy porcję ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Studzimy na kratce.
  • 3. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie gofry z bitą śmietaną, truskawkami w żelowej zawiesinie oraz suszoną białą morwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować