Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

4.44 (180 ocen)

  • 60 min

Przepyszny i zdrowy pasztet. Łatwo się kroi i szybko znika.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 szklanki ciecierzycy (może być z puszki)
    1duże jajko
    1 por, jasna część lub cebula
    5 - 7 suszonych pomidorów (w oleju)
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki jaglanej lub bułki tartej
    1/2 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
    sól, świeżo mielony czarny pieprz

Wystaw ocenę:

4.44 (180 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por, kroimy w krążki i szklimy na łyżce masła. Do ciecierzycy (jeśli używamy konserwowej, odlewamy zalewę) dodajemy jajko, podsmażony por, posiekane pomidory, przyprawy i mąkę jaglaną. Całość blendujemy. Masę przekładamy do podłużnej foremki ( dług. 21.5 cm, głębokość 7.5 cm) , wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C, przez 35 - 40 minut ( aż wierzch ładnie się zarumieni, a boki będą lekko odstawać). Gdy pasztet trochę przestygnie, wyciągamy wraz z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w lodówce (po przykryciem) do 5 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować