Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por, kroimy w krążki i szklimy na łyżce masła. Do ciecierzycy (jeśli używamy konserwowej, odlewamy zalewę) dodajemy jajko, podsmażony por, posiekane pomidory, przyprawy i mąkę jaglaną. Całość blendujemy. Masę przekładamy do podłużnej foremki ( dług. 21.5 cm, głębokość 7.5 cm) , wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C, przez 35 - 40 minut ( aż wierzch ładnie się zarumieni, a boki będą lekko odstawać). Gdy pasztet trochę przestygnie, wyciągamy wraz z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w lodówce (po przykryciem) do 5 dni.
Komentarze