Zdrowsza wersja lubianych gofrów. Dzięki mące gryczanej i braku cukru mają niski indeks glikemiczny, przez co mogą być spożywane także przez cukrzyków.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 6 sztuk:
2 jajka
4 łyżki wody gazowanej
80 g mąki gryczanej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki erytrytolu lub ksylitolu
80 g masła
Gofry gryczano - kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z wodą gazowaną i erytrytolem.
Masło rozpuścić i ostudzić.
2.Suche składniki czyli mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej, zmiksować.
Na końcu dodać przestudzone masło, wymieszać.
3.Masę wylewać na rozgrzaną gofrownicę.
Upiec gofry.
Porady
Najlepiej podawać ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.
Komentarze