Gofry belgijskie gryczane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Specyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po gofrownicy jak przy tradycyjnych gofrach, lecz nadaje im nieregularne kształty.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 8 gofrów:
    • 200 g masła
    • 1,5 szklanki mąki gryczanej
    • 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej
    • 1/3 szklanki mleka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 7 g suszonych drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżki cukru perlistego lub gruboziarnistego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Gofry

Gofry belgijskie gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gofry belgijskie gryczane 1. • Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, 1 łyżką cukru i ekstraktem z wanilii.
    • Do ciepłego płynu dodać obie mąki i drożdże, dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
    • Przykryć ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja nastawiam piekarnik na 40 st.C i wstawiam ciasto.
    • Po godzinie wmieszać łyżką do ciasta cukier perlisty. Ciasto nie rośnie bardzo spektakularnie, bo jest dość ciężkie, ale proszę się tym nie przejmować.
    • Z ciasta uformować osiem kulek. Rozgrzać gofrownicę, lekko natłuścić olejem i na środek położyć kulkę ciasta. Po zamknięciu tortownicy ciasto się rozpłaszczy.
    • Piec na złoty kolor.

Porady

Te gofry są z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto chrupiące, słodkie i karmelowe. W środku gofry pozostają miękkie, a na zewnątrz chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować