Belgijskie gofry z karmelem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Drożdżowe z bardzo cgrupiącą skórką, smakuję jak z budki z goframi. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki;
    2 szklanki mąki pszennej
    8 g suchych drożdży
    20 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła
    3 jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    1/3 szklanki letniego mleka
    2 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek cukru trzcinowego

    Dodatkowo;
    migdały w płatkach
    krem karmelowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Sosy Karmel

Belgijskie gofry z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i masło i sok z cytryny. Mieszamy. Następnie wsypujemy składniki sypkie - mąkę, cukier waniliowy i drożdże. Dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wsypujemy cukier trzcinowy i mieszamy ale tak niedbale. aby cukier był tylko lekko wmieszany.
    Gofrownicę nagrzewamy, na każdą płytkę wykładamy 1 łyżkę ciasta. Ciasto będzie gęste lecz klejące, takie ma być. Pieczemy aż gofry będą złociste.
    Polewamy pysznym karmelowym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować