Gofry belgijskie

4.5 (175 ocen)

Niezwykle smaczne gofry. Ciasto na bazie drożdży sprawia, że są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka mleka
    8g drożdży
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 jajka
    75g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry belgijskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić w minimalnej ilości ciepłego, ale niegorącego mleka. Następnie wlać do reszty mleka z wodą. Jajka ubić do białości z cukrem i wlać rozpuszczone przestudzone masło. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie przesianą mąkę i mleko z drożdżami. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Powinno wyrosnąć. Nabierać porcje ciasta i smażyć gofry. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować